Lentokenttätoimintojen moniosaaja
Yrityksistä muodostunut Airport Cluster Finland -yhdistys tekee jatkuvasti toimintaansa tunnetuksi noin 30 yrityksen yhteenliittymänä. Yhdistyksen tietopankkiin on tallennettu hyödyllistä markkinaosaamista ja
alan tärkeitä kontakteja. Airport Cluster Finland -yhdistys on erittäin tunnettu ja erinomaista lentokenttätoimintaan liittyvää osaamista edustava alan yritysten tärkeä yhteenliittymä. ACF -yhdistys on sekä Suomessa että maailmalla erittäin tunnettu neljä kertaa vuodessa järjestettävien seminaarien vuoksi. Uudenmaan ELY-keskus, eli Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tukenut taloudellisesti Airport Cluster Finland -yhdistyksen perustamista toimimalla yhdistyksen päärahoittajana.
ACF -yhdistyksen perustamisen jälkeen ovat monet jo kauan mielessä olleet ideat saaneet uutta pontta alleen ja uusia asiakkaita on tullut kokoajan lisää. Lyhyen ajan kuluessa on muodostunut myös paljon uusia kumppanuuksia.
Lentokenttäklusteriryhmään kuuluvat jäsenyritykset ovat siis verkostoituneet. Jäsenyritykset toimivat tiiviissä yhteistyössä lento- ja ilmailuasemaliiketoimintaan kuuluvalla alalla.
Yhteistyöstä voimavaroja ja resursseja
Nykyaikainen liiketoiminta on täynnä erilaisia haasteita, joten hyviä, toteutettavia ideoita, voimavaroja ja resursseja tarvitaan entistä enemmän.
Airport Cluster Finland -yhdistyksessä etsitään monia potentiaalisia kehityskohteita ja autetaan useita yrityksiä löytämään erilaisia vapaita testaukseen sopivia ympäristöjä ja uusia kehityshankkeita. Uudet lentokenttäklusteriryhmään mukaan tulevat yritykset hyötyvät käytännössä jäsenyritysten aiemmin tallentamasta tietotaidosta.
Tietotaitoa tullaan soveltamaan moniin kehityshankkeisiin, kuten kaupunkien, lentoyhtiöiden sekä tunnettujen lentoasemaoperaattorien ja kuntien kanssa. Kysymyksessä ovat yhteistyössä sovellettavat hankkeet. Yhdistyksenä Airport Cluster Finland tarjoaa kaikille jäsenyrityksilleen seminaareja ja alaan liittyviä projekteja. Airport Cluster Finland -yhdistyksessä on vuosittain mahdollisuus tavata myös kansainvälisiä alan asiantuntijoita.
Lentoasemien kehityshankkeet tarjoavat jäsenyrityksille todella suurta kasvupotentiaalia, sillä erilaisia lentokenttäprojekteja on käynnissä ja valmisteilla Euroopassa sekä Venäjällä. Kovaa työsarkaa riittää potentiaalisten yhteistyökumppaneiden kartoittamisessa ja yritystietojen tallentamisessa.
Tunnettuutta ja näkyvyyttä saadaan osallistumalla moniin alan kansainvälisiin messuihin ja hankkeisiin sekä potentiaalisiin kehityskohteisiin.
Rahtilennot Aasiaan
Vuonna 2020 Finnair aloitti ensimmäiset rahtilennot Aasiaan, eli Etelä-Korean Souliin. Käytännössä 30 yrityksen muodostama lentokenttäklusteri Airport Cluster Finland tekee todella hyvää työtä yritysten tunnettuuden lisäämiseksi. Yrityksiä autetaan luomaan kansainvälisiä kontakteja sekä verkostumaan alan toimijoiden kanssa. Yhdistyksen kapeahko toimiala lupaa kuitenkin hyvää kasvupotentiaalia ja mahdollistaa toimivien projektien sekä yhteistyön toteutumisen. Pohjoismaissa liiketoimintaa voidaan edistää tekemällä tuottavaa yhteistyötä alaan läheisesti liittyvien pienten ja suurten yritysten kanssa.
Souliin Finnair lennättää rahtia jatkossakin, ja tulevina vuosina kysyntää tulee olemaan kaikkialla Koillis-Aasiassa sekä Kiinassa. Airbus A350-koneessa, joka lentää ilman matkustajia, on myös todella huomattava rahtikapasiteetti.
Kyseiset koneet otettiin käyttöön vuonna 2015, niin sanottu Belly-rahti tarkoittaa tavaroiden kuljetusta kyseisen matkustajakoneen avarassa rahtitilassa.
Käytännössä sekä isot, että pienemmät tuotteet, laitteet ja koneet matkaavat mukavasti ilmateitse, sillä Airbus A350-900 -matkustajakoneen ruumatila tarjoaa belly-rahtikapasiteettia jopa 23 000 kg:n ja 95 m3 edestä. Kyseinen upea konetyyppi ei palvele aina matkustajakoneena, vaan se voi lentää myös pelkkää rahtia maasta toiseen. Rahtikoneena palvellessa Airbus A350-kone voi kuljettaa rahtia jopa huikeat 60 tonnia, jolloin voidaan puhua todella merkittävän suuresta rahtikapasiteetista.
Finnair luottaa Airbus A350-koneisiin kuin kallioon, eli luottamus on todella järkähtämätön. Ensimmäinen kyseinen konetyyppi hankittiin Finnairille jo vuonna 2005. Finnair luottaa laajarunkoisiin lentokoneisiin todella paljon, sillä kyseisten laajarunkoisten koneiden laivasto on huomattavan suuri. A350 -konetyypin lisäksi Finnair omistaa kahdeksan upeaa Airbus A330-300 -laajarunkokonetta.
Oman lentokoneen hankinta?
Porin kaupunginvaltuusto on viime aikoina puhunut oman lentokoneen hankinnasta. Rahoitus on toki saatava ensin ja eräs kaupunginvaltuutettu on ehdottanut Porin kaupungille oman lentokoneen hankkimista. Rahoitusta on ajateltu saatavan Suomen Ilmailuopistostosta, josta pienehkö osuus on Porin kaupungin omistuksessa. Rahoitus jossakin lentokenttäklusterissa voi onnistua myös lainan avulla, kun lainan ehdot ja maksuaikataulu ovat ajateltu valmiiksi ennen lainan lunastamista kuluineen ja korkoineen.
Myös Lappeenrannan lentokenttä on kokenut pienoista kasvua idänmatkailun myötä. Itä-Suomessa asuvalle Lappeenranta voikin tulevaisuudessa olla portti moniin kohteisiin.
Airport Cluster Finland -yhdistys jäsenyrityksineen tekee todella tiivistä yhteistyötä Finnairin kanssa. Finnair Cargon laaja verkosto tuo työtä ja hyvinvointia, sillä se yhdistää Aasiassa 19 kaupunkia, Pohjois-Amerikassa 4 kaupunkia, ja toimittaa rahtia hieman yli 80 kohteeseen Euroopan alueella.
Juttuvinkki: Maailman ikävimmät lentokentät lentäjille (Napsu)
Ainutlaatuinen organisaatio
Airport Cluster Finland -yhdistys on lähes ainutlaatuinen paitsi Pohjoismaissa myös lähes kaikkialla muualla Euroopassa kuin Saksassa ja Ranskassa. Ranskalainen alan huomattava toimija Proavia ja vastaava saksalainen Gate ovat maailmalla tunnettuja. Airport Cluster Finland -lentokenttäklusterin toiminta on saanut myötätuulta purjeisiinsa vuoden 2013 lopulla. Vuonna 2014 yhdistykseksi rekisteröitynyt klusteri on kehittänyt toimintaansa uusien toimintavapauksien avulla. Korkealuokkainen suomalaisosaaminen yhä kansainvälistyneimmillä markkinoilla on tuonut mukanaan pienempiä miniklustereita toiminnan eri sektoreille. Ajanmukainen teknologia on auttanut kehittämään entistä parempia ratkaisuja ja toimintamalleja.
Lentokoneiden suunnittelutyö ja ilmailuteollisuuden uudet materiaaleihin liittyvät innovaatiot koetaan hyvin tärkeiksi laadukkaaseen osaamiseen liittyvissä kysymyksissä. Miniklusterit ovat lähteneet liikkeelle todella rivakasti. Miniklusteriyksiköt tuottavat laadukasta osaamista kunnossapitokalustoon,
lentoasemaopasteisiin, säähavaintolaitteisiin ja kiito- sekä rullausteiden jäänestotuotteisiin liittyvissä asioissa.
Haasteet ja ongelmat
Airport Cluster Finland ja Finavia tekevät korkealuokkaista yhteistyötä.
Suomen lentokenttätoiminnasta vastaava Finavia ja Airport Cluster Finland -yhdistys ovat saaneet aikaan monia hyviä kehityshankkeita kotimaan lentoasemiin liittyen. Kansainvälisesti tunnetuimpia tapahtumia ovat olleet muun muassa Inter Airport Europe ja Winter Operations & Airside Safety International – ja Passenger Terminal Expo & Conference -tapahtumat. Airport Cluster Finland on tarjonnut monille jäsenyrityksilleen erilaisia alaan liittyviä seminaareja ja projekteja. Ilmailualan vuosiseminaarissa on aina mukana kansainvälisiä vieraita ja puhujia.
Klusterien hyöty on aina se, että yhdessä miettimällä ja tekemällä voidaan saada paljon aikaan. Maailma on kaikenlaisia ideoita pullollaan, joten kaikki piintyneestä, nykyisestä ajatusmallista poikkeavat tyylit toimia ja ajatella tuovat tilaa erilaisille ratkaisuille ja vaihtoehdoille. Klusterien kasvupotentiaali on huomattava, sillä merkittäviä kehityshankkeita on kaiken aikaa olemassa. Jäsenyritysten lähitulevaisuus näyttää todella valoisalta, sillä monia lentokenttiin liittyviä projekteita on käynnissä paitsi Venäjällä, mutta myös kaikkialla Euroopassa. Potentiaalisten liike- ja yhteistyökumppaneiden kartoittamisessa saattaa toisinaan kulua paljon aikaa, mutta tuleva yhteistyö saattaa olla kaiken käytetyn ajan arvoinen.
Kotimaiset ja ulkomaiset markkinat
Lupaavia kasvumahdollisuuksia löytyy nykyään juuri kotimaan markkinoilta,
Finavian ollessa alalla hyvin aktiivinen toimija. Finavian alulle laittamia merkittävimpiä projekteja ovat viime vuosina olleet vuonna 2014 aloitettu noin 900 miljoonaa euroa maksanut Helsinki-Vantaan lentoaseman kehityshanke, sekä noin 35 miljoonaa euroa maksava kokonaisinvestointi verkostolentoasemille. Ulkomaankauppaa harjoittaessaan Airport Cluster Finland -yhdistys lähtee aina siitä, että kauppaa tehdään ulkomaalaisten yhteiskumppanien asettamien toiveiden ja ehtojen mukaisesti.