Suomalainen lentokenttäalan osaaminen on huippulaatua

Airport Cluster Finland-yhdistyksellä on monia hyödyllisiä, ilmailualaan littyviä projekteja ja hankkeita. Hankkeiden merkittävimpinä tavoitteina on usein ollut suomalaisen lentokenttäalan osaamisen hyödyntäminen globaaleita markkinoita silmällä pitäen. Vahva osaaminen saadaan esiin Ilmailualan klusteriin kuuluvien jäsenyritysten suorittamana yhteismarkkinointina, suositun Airport Expertise from Finland–teeman avulla. Lentokenttäalan kansainvälisissä piireissä vuosittain juhlittava ACF, eli Annual Seminar -tapahtuma tunnetaan jo erittäin hyvin. Käytännössä Airport Cluster Finland brändi on erittäin arvostettu kaikkien alan toimijoiden keskuudessa sekä Suomessa että maailmalla.

ACF: n vuosikonferenssi

Airport Cluster Finland -yhdistyksen vuosikonferenssi on todella hyvin toteutettu ja samalla vuoden huomattavin säätiösektori- ja luottamuskonferenssi. Vuosikonferenssi yhdistää lentokenttäalan pienet ja suuret toimijat ja ideat, sekä tarvittavat käytännöntaidot. Ilmailualan toimiva

logistiikka-klusteri on useimpana vuotena ollut yksi Helsingin ja pääkaupunkiseudulla toimivien yritysten huomattavimmista alan yritysryhmittymistä.

Pääkaupunkiseudun erittäin tärkeä asema kommunikaatio- ja logistiikkakeskuksena on saanut aikaan huikean hienoa tulosta. Helsinki-Vantaan lentoasemalla käy päivittäin iloinen vilske ja tohina, sillä lentokentällä ja sen alueella työskentelee suuri joukko aktiivista työväkeä. Lentoasemalla on tällä hetkellä jopa 1500 aktiivista yritystä, ja lentoliikenne kokonaisuudessaan tarjoaa työtä jopa 20 000 alan ihmiselle. (Tiedot keräsi Lainaa-helposti -vertailusivusto).

Finnairin lentokoulutuskeskus

Koulutus on tärkeä voimavara kaikkialla maailmassa, saman on todennut lentoliikenteen kestomenestyjä Finnair. Seminaarit ja koulutukset pätevöittävät henkilökuntaa niin paikallisesti kuin myös kansainvälisesti. Uusinta uutta Finnairilla ovat matkustamohenkilökunnalle tarkoitetut harjoitustilat ja komea Airbus-simulaattori -halli. Finnairin palveluksessa toimii noin 600 lentäjää sekä lähes 1800 stuerttia ja lentoemäntää. Finnairin järjestämiin koulutuksiin osallistuu iso joukko ihmisiä, eli päivittäin noin sata henkilöä.

Koulutusta ilmailualan vasta-alkajille

  • Lentäjäkoulutus

Lentäjäkoulutukseen hyväksytyt henkilöt voivat toivoa koulutuspaikakseen Porin tai Pirkkalan. Porissa odottaa 2-vuotinen koulutus Porin Ilmailuopistolla, kun taas Pirkkalassa on tarjolla Multi-Pilot License-koulutusohjelma, joka järjestetään yhdessä puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan konserni Patrian kanssa.

Lentoliikenteen kasvu ja Aviapolis

Molemmat lisäätävät lentoliikenteen erittäin voimakasta vetovoimaa sekä paikallisella että kansainvälisellä tasolla. Aviapolis tarkoittaa Vantaan kaupunkiin liitettyä lentoaseman ympärillä olevaa aluetta. Aviapoliksella tarkoitetaan myös yritys- ja logistiikkapalveluja, jotka sijaitsevat Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Aviapolis tuo mukanaan myös lisää ilmailualan jäsenyrityksiä, kuten toimistorakennuksia ja hotelleja sekä asuinrakennuksia. Lähitulevaisuus on Aviapolikselle valoisa, joka tulee tuomaan työtä jopa noin 15 000 ihmiselle. Helsinki-Vantaalle ja sen läheisyyteen pääsee joka puolelta todella selkeästi ja nopeasti.

Helsinki-Malmi lentokenttä

Helsinki-Malmin lentokentällä kaikki on toisin, sillä lentokenttä alueineen on joutunut taistelemaan olemassa olostaan jo vuosia. Asiaa arvioi ympäristöministeriö ja MLY, eli Malmin lentoaseman ystävät ry, joka on esittänyt Malmin lentokentän aluetta suojeltavaksi rakennusperintölakiin nojaten. Asiasta on käyty runsaasti, joskus kiivastakin keskustelua, mutta ratkaisua tilanteeseen ei ole vielä ollut luvassa. Uudellamaalla sijaitseva Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, eli ELY -keskus on antanut asiasta oman kantansa. Päätöksessä sanottiin, että voimassa oleva rakennusperintölaki ei voi suojella Malmin lentoasemaa. Kielteinen kanta on herättynyt ihmetystä, sillä jopa Ely-keskus haluaisi kenttää suojeltavan, mutta vain asemakaavoitusta avuksi käyttäen.

Erittäin tunnettu Malmin lentokenttä alueineen keskittyy ammattimaiseen lentotoimintaan- ja koulutukseen. Koulutuslentojen osuus kaikesta muusta lentotoiminnasta on 75–80 prosenttia. Helsinki-Malmin lentokenttää pidetään tärkeänä suomalaisen yleisilmailun selkärankana. Yleisilmailu-, ansiolento- ja lentokoulutustoiminnan lisäksi myös Helsingin täysi huoltovarmuus on poikkeustilanteissa erittäin tärkeä. Helsinki-Malmin lentokenttää on sanottu kulttuurikohteeksi ja todella arvokkaaksi alueeksi, mutta vain tulevaisuus päätöksineen näyttää, mikä lentokenttäalueen tuleva kohtalo tulee lopulta olemaan.

Aeropole -lentäjäkoulutus

Helsinki-Vantaa on todellinen ilmailualan yritysten keskittymä, ja siellä toimii myös premium-tason lentokoulutusta tarjoava yritys Aeropole. Aeropole on perustettu jo vuonna 2010 kahden alan ammattilaisen päätöksenä tarjota alan parhaimpaa palvelua ja koulutusta. Yrityksellä on käytössään ilmailualan parhaimmat huipputyökalut ja -menetelmät.

Aeropole kouluttaa sekä ammatti- että harrastelentäjiä tarjoamalla ensiluokkaisen lentokaluston, henkilöstön ja opetusmenetelmät lentäjiksi opiskelevien käyttöön. Yhtiöllä on muutakin ilmailualaan liittyvää toimintaa, kuten Aeropole Aircraft Maintenance -yrityksen tarjoamat lentokonekorjaamopalvelut. Palveluja on saatavilla tunnetulla Helsinki-Malmin lentoasemalla ja lähitulevaisuudessa myös suositulla Lahti-Vesivehmaan lentokentällä. Yritys tarjoaa myös loistavan sijaintinsa vuoksi parhaat mahdollisuudet kaikissa ilmailualaan liittyvissä asioissa. Vantaan Aviapolis tarjoaa laadukasta simulaattorikoulutusta Helsinki-Vantaalla Suomen ilmailumuseon tiloissa.

Aeropole -yrityksenä tarjoaa koulutusta myös muilla Suomen lentoasemilla, kuten etäpisteenä toimivassa Kuopio-Rissalan lentoasemalla tai tunnetussa Tampere-Pirkkalan koulutuskeskuksen tiloissa Jyväskylässä. Yrityksen tytäryhtiö Aalborg Training Centre antaa huippuluokan lentokoulutusta Tanskassa ja Pohjois-Jyllannissa. Aalborgin koulutuskeskus tarjoaa sekä asiantuntevaa lennonopettaja- ja helikopterikoulutusta, että myös yksityislentäjä- ja ammattikoulutusta. Ilmailuala tarjoaa paljon työtä sekä nykyään, että tulevaisuudessa. Työtä on tarjolla monilla ilmailuun liittyvillä aloilla, kuten logistiikassa.

Ilmailualan näyttelyt Suomen Ilmailumuseossa

Ilmailumuseon kaksi todella tilavaa näyttelyhallia tarjoavat vaihtuvia erikoisnäyttelyitä. Museon välihalli tarjoaa Suomen ilmailuhistorian ajalta peräisin oleville lentokoneille myös täydellisen suojan. Koneiden lisäksi esillä on myös paljon kaikkea historiallista ilmailuun liittyvää, kuten potkureita, mittareita, täydellisiä pienoismalleja ja moottereita.

Perusnäyttelyt

Perusnäyttelyt tarjoavat yleisölle lentokalustoa eri aikakausilta. Näyttelyt tuovat esiin

harrastus-, matkustus, ja tietenkin suosittua sotilasilmailua. Näyttelyyn saapuessa kannattaa huomioida talviaikana riittävän lämmin pukeutuminen, sillä näyttelyhalleissa I ja II ei ole lämmitystä.

Erikoisnäyttelyt

Ilmailumuseon välihalli tarjoaa mielenkiintoisia ja vaihtuvia ilmailuaiheisiin teemoihin perustuvia erikoisnäyttelyitä. Esillä on myös aiheeseen liittyviä tapahtumia ja työpajoja.

  • Saab 80-Vuotisjuhlanäyttely pidettiin ajalla 21.6-30.12.2017. Näyttely kertoi Puolustus- ja turvallisuusyhtiö Saabin mielenkiintoisesta ja tärkeästä ilmailuhistoriasta.
  • I.V.L. K.1 Kurki -näyttely oli esillä 18.12.2018 – 22.4.2019, joka toi esiin Suomen kuuluisassa Ilmailumuseossa entisöidyn lentokone ”Järvisen laatikon” eli Kurjen, joka palasi näyttelyn jälkeen suojaan Päijät-Hämeen ilmailumuseoon Vesivehmaalle.
  • Uudistunut Saabin näyttely on esillä Ilmailumuseon välihallissa 6.3.-30.12.2020. Upean näyttelyn tuottajana toimii Saab Finland Oy yhteistyönä Suomen Ilmailumuseon asiantuntijoiden ja kokoelmien kanssa.